David Bystrzycki: Chtěl bych, aby v Česku figuroval ROIER jakožto preferovaná platforma pro investice do půjček

Ten nápad přišel v souvislosti s mými osobními investicemi do úvěrů zajištěných nemovitostí. Je to docela náročné na kapitál, člověk se v tom musí vyznat, je...

David Bystrzycki je jedním ze dvou zakladatelů investiční platformy ROIER. V oblasti finančnictví se pohybuje přes 20 let: od roku 2011 do roku 2017 vedl společnost HomeCredit coby generální ředitel. Byl předsedou představenstva Společnosti pro informační databáze a také jednatelem a spoluzakladatelem P2P platformy Zonky. Působil v GE Capital Bank a dodnes se věnuje rozvoji a investicím do společností, které podnikají v oblasti Fintechu a Insurtechu.

V této části rozhovoru přibližuje svou motivaci, která ho vedla k založení investiční platformy ROIER.

Kdy se vůbec poprvé zrodila myšlenka na vytvoření platformy ROIER?

Ten nápad přišel v souvislosti s mými osobními investicemi do úvěrů zajištěných nemovitostí. Je to docela náročné na kapitál, člověk se v tom musí vyznat, je tam složitá právní administrativa kolem zajištění a tak podobně. Řešil jsem to v té době s kolegou Honzou Běhounkem. Zajímalo mě, jak to zajistit, s kým se spojit a tak. V té době nás napadlo, že je to skvělá investiční příležitost, ale pro někoho, kdo se v tomto oboru nepohybuje, je to moc složité. Věděli jsme, že by o podobnou investici byl zájem, pokud bude někdo, kdo s tím investorům pomůže. Dříve už jsem měl zkušenost s budováním úvěrové platformy a Honza měl zase obrovské zkušenosti z business developmentu a s problematikou zajištění. Tak jsme to spojili.

 

Co slovo "ROIER" vlastně znamená?

Jádro toho slova pochází z anglického výrazu ROI, který znamená Return On Investment (návratnost investice). ROIER neboli ROI-er je tedy nástroj, který tu ROI tvoří. Prostě taková mašinka na návratnost. No a krom toho to dobře zní a líbí se nám, jak to graficky vypadá. S nápadem přišel Ondra Drábek z agentury Beefbrothers, který je naším partnerem na marketing.

Z finančního světa máš bohaté zkušenosti –⁠ například s vedením českého a slovenského Home Creditu. Jaké zkušenosti, které teď zúročuješ při budování ROIERu, sis odtamtud odnesl?

Je to hlavně znalost prostředí půjček, možnosti zajištění, vyhodnocení rizik a regulace všeho s tím spojeného. Problematice půjček se věnuju už asi 20 let v různých společnostech, nebylo to pouze v Home Creditu. Samozřejmě mi pomáhá také manažerská zkušenost s budováním a rozvojem firem a s řízením lidí.

 

Kde vidíš největší benefity a kde největší rizika investování na ROIERu?

Největším benefitem je to, že jde o investice do půjček, které jsou vždy zajištěné nemovitostí. Zajištění a bezpečnost investice jsou klíčové faktory. Druhý benefit je zajímavý úrok, který při participaci na těchto úvěrech vzniká. Tato kombinace dává dobrý poměr rizika a výnosu. Třetí benefit je, že investor dostává své výnosy každý měsíc v podobě renty. To je výhoda zejména pro ty, kdo chtějí mít z investice nějaké stálé cash-flow. Dalším benefitem je, že hodnota investice nekoreluje s akciovým trhem, takže neklesá ani neroste se sentimentem na akciích.

Limitem investování na ROIERu je likvidita, tu si každý zvolí na začátku investice tím, že si vybere portfolia s nějakou dobou úročení. Tím je likvidita daná. Není možné v průběhu této doby svou investici například prodat někde na burze. Rizikem by byl dramatický pád cen všech našich nemovitostí o více jak 30 %, a to jen v případě realizace zástav, pak by mohla klesnout výtěžnost prodeje. Toto máme ošetřeno tak, že poskytujeme úvěry maximálně do 70 % hodnoty nemovitosti. Necháváme si vypracovávat nezávislý odhad u znalce, a tím si vytváříme polštář. 

Máš v ROIERu naivestované vlastní peníze? A nemyslím tím samozřejmě do firmy jako takové. 

Ano, mám.

Kde bys chtěl mít ROIER za 3 roky?

Chtěl bych, aby v Česku figuroval ROIER jakožto preferovaná platforma pro investice do půjček a vedle toho aby fungoval i jeden ROIER na zahraničním trhu. Připravujeme také různé nové produkty, o které se brzy podělíme. Míříme na 1 miliardu v investicích a v tuto chvíli jsme asi na 20 % této cesty. Také bych chtěl, aby za ty tři roky měl ROIER tisíce spokojených investorů, kteří pravidelně dostávají svoji rentu a aby byl ROIER pevně usazen v jejich investičních portfoliích.

První část rozhovoru si můžete přečíst zde.

Všechny články