David Bystrzycki: Můj první milion jsem vydělal, prodělal a zase vydělal zpátky

David Bystrzycki v rozhovoru přibližuje svůj pohled na skladbu investičního portfolia, názor na digitální investiční platformy i motivaci k založení ROIERu

David Bystrzycki je jedním ze dvou zakladatelů investiční platformy ROIER. V oblasti finančnictví se pohybuje přes 20 let: od roku 2011 do roku 2017 vedl společnost Home Credit coby generální ředitel. Byl předsedou představenstva Společnosti pro informační databáze a také jednatelem a spoluzakladatelem P2P platformy Zonky. Působil v GE Capital Bank a dodnes se věnuje rozvoji a investicím do společností, které podnikají v oblasti Fintechu a Insurtechu. V rozhovoru přibližuje svůj pohled na skladbu investičního portfolia, názor na digitální investiční platformy, zkušenosti s pádem akcií v roce 2008 i motivaci, která ho vedla k založení investiční platformy ROIER.

Davide, vzpomeneš si, kdy a jak jsi vydělal své první peníze?

První peníze jsem si vydělal během brigády na železnici, na kterou jsem chodil v době gymnázia. Upravovali jsme trať a zeleň kolem ní v Jablunkovském průsmyku. Byla to docela dřina a vzpomínám na to dodnes. Tehdy jsem pochopil, že ta nejrozumnější investice je do vzdělání. Dnes bych ještě dodal, že tato investice má také dlouhodobý a atraktivní výnos. 

Pamatuješ si, za co jsi ty peníze vydělané u trati utratil?

Krom peněz byla součástí odměny i dočasná jízdenka po celé ČR. Tu jsem použil na cestu do jižních Čech a na Šumavu a všechny vydělané peníze jsem utratil během tohoto výletu. V té době se samozřejmě nedalo jednoduše jezdit za hranice, takže jízda do jižních Čech pro mě byla v podstatě exotickou dovolenou dostatečně vzdálenou od mého rodiště. Pocházím ze Slezska. 

A posuneme-li se od této doby mnohem dál do budoucnosti, kdy jsi vydělal svůj první milion?

Na tuhle otázku se lze podívat ze dvou úhlů: první vydělaný milion coby zaměstnanec a první vydělaný milion jakožto investor. Myslím si, že zajímavější je ta druhá rovina. Bylo to v roce 2008 a 2009. Tehdy jsem investoval a spekuloval na pražské burze, hlavně na amerických a evropských akciích. Tam jsem první milion vydělal, pak prodělal a následně zase vydělal zpátky.

Předpokládám, že tehdy jsi už nějaké zkušenosti s investováním musel mít. Kdy ses o svět investic začal zajímat poprvé?

Reálnými investicemi jsem se začal zabývat v době, kdy vypukla hypoteční krize, tedy okolo let 2007 a 2008. 

Co tedy byla tvá první investice a jak dlouho jsi ji držel?

Když pominu standardní formy jako spoření všeho druhu, tak to byla určitě nějaká akcie dostupná na tehdejší platformě Brokerjet. V app storu ji ale rozhodně nenajdeš, protože skončila v roce 2015. Obchodoval jsem v USA i v České republice. Pamatuju si, že v ČR se obchodovalo v takzvaných lotech na SPADu. Byly tam daleko lepší poplatky, takže mým cílem bylo dostat se na SPAD a obchodovat tam s českými tituly.

Myslel jsem si, jak skvělý a konzervativní přístup je použít páku, což znamená, že si na investici půjčíš násobně víc, než je tvůj vlastní kapitál. “Zapákoval” jsem teda Telefoniku (dnešní O2), která v té době nesla velmi dobrou dividendu a byla celkem stabilní. Na podzim roku 2008, kdy všechny akcie začaly padat jako domky z karet, se moje investice stále držela. Ovšem jen do té dividendy, pak se propadla. Pro takový pád ale nebyl reálný důvod, způsobila ho pouze panika, takže jsem investici držel, co mi síly a peníze stačily –⁠ při dalších propadech jsem totiž ještě něco přikoupil. Později se její cena vyhoupla nad průměrnou nákupní cenu a já prodal. Nevím, jak dlouho to mohlo trvat, předpokládám, že několik měsíců. Skončilo to naštěstí dobře.

Jedno z poučení, které jsem si z tohohle dramatu odnesl, bylo, že investice je nutné rozdělit mezi různé druhy aktiv. Ne jen diverzifikovat akcie, ale přidat například i nemovitosti, úvěry a tak dále.

Zajímáš se také o "hmotné investice"? Ať už tradiční umění nebo i novější formy –⁠ nedávno jsem například narazil na možnost investovat do sudu whisky, která zraje a tím se zhodnocuje.

Zajímám, ale spíše vzdáleně coby pozorovatel. Důvodem je, že investuju jen do toho, čemu rozumím, kde znám rizika a co mě posune jako investora dále. Nemám u těchto typů investic nastudované, jak fungují, jak jsou likvidní a podobně. Může to být zajímavé pro někoho, kdo tomu věnuje čas a má s tímto segmentem nějaké zkušenosti.

S růstem všeobecného zájmu o investice roste i zájem o velké platformy, které jsou populární branou do atraktivního světa investic –⁠ například eToro, Plus 500 a další. Jaký je tvůj názor na ně?

To jsou většinou brokeři, kteří umožňují investovat do akcií, dluhopisů, ETF, derivátů, forexu a tak. Vedle toho jsou platformy, které umožňují investovat do fondů, půjček různého druhu a dokonce i do startupů. Na těchto aplikacích a platformách je skvělé, že si každý může najít to, co mu vyhovuje a čemu se chce věnovat. Sám pro investice do akcií používám například Interactive Brokers. Pokud je to prověřená platforma a nabízí své služby transparentně, tak proč ne. Jen si někdy nejsem úplně jistý, jestli si začátečník dobře uvědomuje, do čeho na takové platformě investuje a jaké toto počínání nese riziko. Je nutné si toho co nejvíce nastudovat nebo se poradit s někým zkušenějším. Začít s málem… Nebo se zpočátku věnovat takzvanému paper tradingu, což je v podstatě simulace investování na reálných datech trhu. Obecně jsem pro demokratizaci investování, ale ta by měla jít ruku v ruce s edukací investorů. 

Sleduješ krypto scénu?

Pouze zpovzdálí. Sleduju, ale neinvestuju. Hlavním důvodem je, že nemám prostor na to se kryptem aktivně zabývat. Každý segment chce svůj čas. Když tomu principu kryptoměn někdo rozumí a uvědomuje si rizika, tak proč ne. 

 

Kolik procent svého příjmu by podle tebe měl člověk pravidelně investovat?

Podle mě to závisí na osobní a rodinné situaci, případně na plánech do budoucna. Jiné potřeby má někdo, kdo řeší bydlení a v úplně jiné situaci je ten, kdo už má bydlení zajištěné. Ale budu i konkrétnější. Výnos, který realizujete a pak znova a znova investujete, čili když dochází ke složenému úročení, je při delším časovém horizontu megadobrá věc. To je prostě naprostý ekonomický zázrak, který by měl každý znát a chápat. Další postřeh, který bych chtěl zmínit, je, že bych se nutně nevyhýbal i krátkodobým příležitostem. Jasně, long term je základ, ale i krátkodobé investice mají podle mě svůj smysl. Zároveň bych chtěl dodat, že mi nepřijde dobré se “přeinvestovat” k smrti. Myslím si, že je důležité si trochu užívat toho, co zrovna je. Být zajištěný na stáří je samozřejmě důležité, ale pak si ty peníze už tak neužijete. Výčet možností, jak si užít peníze, se s rostoucím věkem snižuje.

Kdybych to měl nějak vyčíslit, tak já jsem to měl takto: na začátku pracovní kariéry jsem ušetřil na tří až šestiměsíční rezervu. Následně jsem se snažil dodržovat třetinové poměry mezi výdaji, zábavou a investicemi. Držel jsem limit na zábavu a výdaje tak, aby mi vždy ta jedna třetina na investice zbyla.

Jak podle tebe vypadá ideální investiční portfolio?

To mohu říct opravdu jen za sebe. Každý si totiž musí udělat svůj vlastní průzkum a zhodnotit si rizikový profil, jak dobře snáší výkyvy hodnoty svých investic a jaký výnos od svých investic čeká. U mě osobně je to kombinace tří druhů aktiv: investice do zajištěných půjček, investice do nemovitostí a menší část portfolia mám na spekulace v oblasti akcií.

Všechny články