Vyplatí s ve dobách krize nakupovat a držet zahraniční měny?

V nejistých dobách, které svádějí k panice, se někteří lidé uchylují k nákupu silných zahraničních měn, zejména eura a amerického dolaru. Zajímá vás, zda...

V nejistých dobách, které svádějí k panice, se někteří lidé uchylují k nákupu silných zahraničních měn, zejména eura a amerického dolaru. Zajímá vás, zda se krátkodobě vyplatí uchovávat hodnotu našetřených peněz nákupem těchto měn a doufat, že když je strčím pod polštář, tak neztratí svou hodnotu? 

Krátká a stručná odpověď bude znít: Nevyplatí.

V poslední době zažívaly tuzemské směnárny šok v souvislosti s válkou na Ukrajině. Tato situace se již stabilizovala, a tak se na danou problematiku můžeme podívat s větším odstupem. 

V dobách krize a všeobecné paniky může docházet ke krátkodobým, ale o to výraznějším kurzovým výkyvům. Ty jsou ale v naprostém rozporu s naší prvotní motivací, kterou je hledání stability. Vliv kurzového rizika totiž může naše peníze ještě více znehodnotit.

Pokud bychom například s kurzem platným ke dni 19. 4. 2022 nakoupili 100 000 amerických dolarů (za 2 261 300 Kč), stačilo by, aby naše měna vůči té americké posílila o pouhou 1 Kč za dolar a v ten okamžik bychom na této směně tratili 100 000 Kč. Jak je vidět na tomto příkladu, vývoj kurzu může mít na naše směněné peníze fatální dopad.

Dalším jevem, který může velmi negativně ovlivnit spekulativní směnu peněz, je takzvaný spread, což je rozdíl mezi cenou při nákupu a prodeji měny. Velmi zjednodušeně lze říct, že abychom tento rozdíl vyšší ceny při nákupu a nižší ceny při prodeji vykryli, musel by se v mezičase kurz pohnout výrazně v náš prospěch, což z takové směny činí spíše loterii než pragmatickým kalkul.

Z dlouhodobého hlediska je držení zahraniční měny rozumným diverzifikačním nástrojem, který lze pozitivně využít pouze v případě, že nás situace netlačí k nevýhodnému prodeji. Proti kurzovému riziku se lze sice zajistit takzvaným hedgingem, ale i ten něco stojí. Pokud tedy investujeme v zahraničí do akcií, dluhopisů nebo fondů, musíme počítat s kurzovým rizikem nebo s náklady na zajištění proti měnovým výkyvům.

Jestliže vás nákup či prodej cizích měn přeci jen zajímá, můžete si založit účet u specializovaných obchodníků, kteří mají malý spread* a žádné poplatky, například v online směnárně RoklenFx, která nabízí oproti běžným institucím podstatně výhodnější kurzy a malý spread.

Vhodnější cesta za zhodnocením našetřených peněz je chytrá investice. Ideálně taková, která vám poskytne optimální poměr atraktivního výnosu s co nejmenším rizikem. Podívejte se na naše aktuální investiční příležitosti, u kterých můžete zvážit investici do zajištěných nemovitostí s pravidelně platícími nájemci. Budete moci v klidu spát, zatímco vaše peníze budou generovat pravidelnou rentu, přičemž výkyvy na akciových a finančních trzích vás nebudou muset trápit.

---

* Spreadem se rozumí rozdíl, za který obchodník měnu nakupuje a prodává v daný časový okamžik. Jednoduše řečeno, obchodník nakupuje měnu od zákazníků o něco levněji a prodává o něco dráž. Tento spread je u různých obchodníků různý. Čím je větší, tím je méně výhodný pro koncového zákazníka.

Všechny články