Staňte se součástí našeho nového projektu Valespora s.r.o.

Poznejte náš nový projekt rychle rostoucí firmy Valespora, který se zaměřuje na cirkulaci biomasy. Čím je tento projekt zajímavý a proč do něj investovat?

Poznejte Valesporu s.r.o. 

Rychle rostoucí firma Valespora s.r.o. byla založena v roce 2021 a funguje na konceptu, který byl na českém trhu vyvinut a ověřen v letech 2017–2020. Je možné, že jste se s touto firmou již v minulosti setkali a to konkrétně na platformě NaFirmy.cz, kde již rok po založení využila možnosti financování pro následný růst. 

Čím se Valespora s.r.o. zabývá?

Zabývá se nákupem lesů, jejich přípravou na těžbu (zaměření pozemku, skladba a objem dřeva, vyznačení těžby, přístupy atd.) a následným prodejem těžebních práv těžařským firmám. Takto vytěžené pozemky si kupují za zlomek původní ceny většinou místní lidé, kteří by se jinak k takovým pozemkům nemohli dostat. Lesy kupují od drobných soukromých vlastníků a jejich rozloha je cca do 2 ha.

Jaká je mise firmy Valespora s.r.o. a proč jsou součástí modelu cirkulární ekonomiky?

Aby se mohlo sázet, musí se nejdříve kácet. Oba projekty jsou tedy součástí uzavřeného kruhu, cirkulace biomasy. Biomasa je jediný obnovitelný zdroj materiálů na našem území. Udržitelným způsobem lze v ČR kácet 15 000 000 m3 stromů ročně. Díky tomu máme k dispozici dřevěný nábytek, domy ze dřeva a další výrobky. Jedinou alternativou je tyto věci vyrábět z dovážených surovin jako je ropa. A někdy alternativa ani neexistuje (plastový toaletní papír by asi nikoho nenadchl).* V České republice zároveň existují tzv. “smrkové plantáže”, což jsou lesy, které je potřeba nejdříve prokácet, aby mohly udělat prostor novým, a svým složením odolnějším, lesům. K tomuto “problému” tedy firma Valespora nabízí ideální řešení. Další předností firmy Valespora a jejich business modelu je řešení následné péče o obnovu lesa. Díky nízké prodejní ceně se po těžbě stávají novými majiteli většinou místní lidé, kteří by si nákup vzrostlého lesa nemohli dovolit. Ti si pak "za humny" zakládají les pro svoje potomky. Asi se shodneme, že takový majitel k výsadbě přistupuje odpovědně. 

*převzato z NaFirmy.cz

Kdo za firmou stojí? 

Hlavním představitelem firmy je Tomáš Pavlis, který se specializuje na chod a růst firmy společně s jeho kolegou lesníkem. “Dali jsme se dohromady tak, že jsme se potkali ve spolku Montessori, já mám zkušenosti s financováním a kolega, který mi tam dělá lesního hospodáře, tak má dlouhodobé zkušenosti s lesnictvím, takže jsme si řekli, že to dáme dohromady a vymysleli jsme toto podnikání, které nám začalo fungovat.” popisuje sám Pavlis.

Proč do této nabídky investovat?

Valespora je jediná firma v republice, co umí hospodařit tímto způsobem s lesy a zároveň v takovémto rozsahu. Realitní kanceláře mají poměrně odlišný koncept a lesníci jsou zahlceni byrokracií a mají omezenou kapacitu pro počet projektů ročně. Valespora je schopna dělat vyškálovaný business s přidanou hodnotou a zároveň již s automatizací a informačním systémem. Unikátnost tohoto business modelu tedy tkví v kombinaci know how a škálovatelnosti. Historicky nemají žádnou splátku po splatnosti a na dodržení svých závazků si zakládají. Zakladatel Tomáš Pavlis se živí analýzami rizik a je tak schopný dělat finanční analytické řízení projektů. Podle toho si vyhodnotí do kterého projektu se pustit a do kterého ne. Přenesl tak své mezioborové zkušenosti do lesnictví a funguje to skvěle. 

Kam konkrétně půjdou investiční prostředky?

V minulém roce se firma Valespora soustředila na zefektivňování procesů a technologií, teď přišel čas růstu. Půjčku firma využije na nákup lesních pozemků a těžebních práv, které následně přeprodá firmám specializujícím se na těžbu dřeva. Půjčka tak firmě umožní kupovat větší celky, případně více malých pozemků. Neustálý růst firmy a potřebu expanze můžeme vidět například na obratu - jen v lednu a únoru 2022 překonali dvojnásobně obrat za celý rok 2021 (cca 7 milionů oproti 3 milionům Kč). 

Jak se tato nabídka liší od ostatních na naší platformě?

Většina našich investičních možností je zajištěna zástavním právem na nemovitosti na maximální úrovni 70 % LTV, případně také notářský zápis o přímé vykonatelnosti či zajišťovací směnka. Tento investiční projekt je však zajištěn pozemky o celkové výměře 9,6 km2. 

Jak můžete do tohoto projektu investovat?

Investiční nabídka Valespora je již nyní k dispozici na naší investiční platformě: ZDE. K první investici nad 10 000 Kč navíc dostanete bonus 1000 Kč, který vám bude připsán do vaší peněženky společně s vaší první rentou (bližší informace zde).

Všechny články