Real Estate Forum: investiční zajímavosti...

Dne 20. října probíhala odborná konference, jejímž partnerem byl i ROIER. Akce s názvem Real Estate Forum probíhala pod záštitou mediálního domu Economia.

Dne 20. října probíhala odborná konference, jejímž partnerem byl i ROIER. Akce s názvem Real Estate Forum probíhala pod záštitou mediálního domu Economia. Vzhledem k tomu, že náplní konference byly současné trendy a výzvy na realitním trhu, nemohli jsme zde chybět. Měli jsme tak možnost potkat se se zástupci významných developerů, finančního sektoru, ale i s lidmi ze státní správy. Za ROIER se konference zúčastnili zakladatel David Bystrzycki a Tereza Vlková z marketingu. 

Přinášíme vám přehled témat a informací, které považujeme za zajímavé pro všechny investory do realit.

Možná vás překvapí, že se spousta řečníků shodovala v jednom důležitém bodu: investice do bytu v novostavbě se za současných cenových podmínek a ekonomických okolností nevyplácí. Průměrná návratnost odpovídá 25 letům a aktuální roční výnos vychází zhruba na 4 %. K tomu si navíc přičtěme veškerou práci se sháněním nájemníka, administrativou, řešením financování nebo výdaji na údržbu nemovitosti. Suma sumárum – žádná sláva. 

Pořizovací cena na nákup celé nemovitosti se kromě výše zmíněného stále vzdaluje běžnému investorovi ze střední nebo vyšší střední ekonomické třídy. Co ovšem dává smysl (a naši investoři to často potvrzují) je participativní způsob investování do nemovitostí. Prostřednictvím služeb jako ROIER odpadají problémy s administrativou a údržbou nemovitosti, kterou nemusí vlastnit přímo investor. Tím lze benefitovat z růstu trhu, aniž by bylo potřeba nést odpovědnost za nemovitost jako takovou. Navíc lze takovou investici realizovat s řádově nižšími prostředky.

Nemovitostní trh vykazuje signály, podle nichž lze předpokládat, že i nadále bude růst podíl nájemního bydlení. Očekává se, že v nájmu bude do budoucna v Česku bydlet násobně větší procento populace než dnes (ze současných cca 20 % se přiblížíme např. Německu, kde již nyní žije v nájmu něco mezi 40–⁠50 procenty populace), a to navzdory velkému důrazu na vlastní bydlení, které je v naší společnosti hluboce zakořeněné. Někteří z řečníků na konferenci očekávají, že dále poroste i podíl družstevního bydlení, které vlastníkům přináší spoustu ekonomických výhod. V tomto ohledu jsme rádi, že na tomto trendu participujeme už dnes, protože princip určité části investic, které nabízíme na ROIERu, je postaven právě na financování nemovitostí v družstvech. 

Zajímavé je, že stále více velkých investorů sahá k možnosti eurových úvěrů, které u nás začínají nabízet některé banky. Výhoda těchto úvěrů spočívá také v tom, že mohou být oproti těm korunovým o několik desítek procent levnější. Dosáhnou na něj ale jen někteří vlastníci nemovitostí (zejména komerčních) a developeři, kteří mají většinou i příjmy v eurech. 

Často slyšíme, že v covidové době šly nemovitosti na dračku, protože je spousta investorů identifikovala jako možnost jistého výnosu a bezpečného uložení peněz. Při větším rozkrytí dat ale vyplývá, že tuto poptávku posledních let do velké míry hnaly nahoru institucionální investoři, nikoliv jednotlivci a drobní investoři. Tito „velcí“ investoři se pak právě podílí na růstu poměru nájemního bydlení. U individuálních investorů však poptávka naopak klesala. 

Pokud byste se rozhodli stát se developerem, je dobré vědět, že developerské projekty se dnes financují s úrokem okolo 9 %. Do toho došlo ke zdražení materiálů a dalších nákladů v průměru o 20 %. Výpadky v dodávání materiálů navíc projekty prodlužují, což natahuje i dobu úvěrování. Když se k tomu ještě připočte přebyrokratizování všech možných procesů, máme tu dost jasnou odpověď na otázku, proč jsou nemovitosti po přepočtení ceny vůči platům jedny z nejhůře dostupných v celé Evropě. 

Náš trh s nemovitostmi je zatížen dalšími aspekty, kterými je třeba neefektivita. Oproti západním zemím u nás dochází jen k pomalému technologickému pokroku a zaostáváme i ve standardizaci stavebních procesů nebo v použití dřeva jakožto hlavního stavebního materiálu. Navíc i zde nás brzdí byrokracie, která na tento typ staveb není vůbec připravená. Důležité ale je, že si lidi z branže tato specifika našeho trhu uvědomují a jasně je pojmenovávají. 

Zůstaňme tedy pozitivně naladěni a využijme investiční příležitosti, které nám aktuální situace přináší.

Všechny články