Peer to Peer půjčky (P2P): Jak fungují a jak do nich investovat

P2P platformy umožňují půjčování finančních prostředků mezi lidmi bez účasti banky. Přečtěte si, jak P2P půjčky fungují a jak do nich investovat. 

Moderní úvěrové P2P platformy jsou alternativou tradičního bankovního financování. V posledních letech získávají na popularitě nejen mezi zájemci o půjčku, ale také drobnými investory. Ti totiž za poskytnutí finančních prostředků získají atraktivní pevný výnos, který dlouhodobě překonává úročení na spořících účtech či termínovaných vkladech bank. 

Co je P2P půjčka?

Pojmem P2P půjčka (pozn. zkratka z anglického peer to peer) je označován způsob půjčování peněz mezi lidmi navzájem přes online platformu. Provozovatelem platformy není banka, ale soukromá společnost s povolením poskytovat služby skupinového financování (tzv. crowdfunding). 

Naše polečnost získala od České národní banky licenci pro crowdfunding jako jedna z prvních, a to již začátkem listopadu 2023. Na jejím základě může poskytovat úvěry z crowdfundingu podnikatelům a současně vystavovat na stránkách ROIER.cz nabídky investic do těchto úvěrů. 

Jak investovat do půjček?

Pro využívání platformy ROIER je nutné se nejdříve zaregistrovat. Tento krok je velmi jednoduchý a zabere vám jen pár minut. Jakmile dokončíte registraci, je třeba převést peníze na váš investorský účet. Potřebné platební údaje jsou k dispozici v sekci MOJE PENĚŽENKA. 

Po převedení finančních prostředků stačí navštívit sekci CHCI INVESTOVAT, kde jsou uvedeny aktuální nabídky investic, ze kterých můžete vybírat. Důležité informace k investici jsou popsány v podmínkách daného úvěru. V tomto dokumentu najdete například detailní popis financovaného projektu, výši nabízené úrokové sazby, dobu splatnosti půjčky, informace o nemovitosti sloužící jako zajištění či hodnocení rizikovosti daného projektu. 

Vybranou investici je třeba potvrdit. Následně je vygenerována Smlouva o investici, kterou už jen stačí podepsat zaslaným SMS kódem. Částka odpovídající výši investice je zablokována na investorském účtu do doby, než se podaří získat potřebnou výši financování od investorů. Pokud jsou splněny všechny podmínky ze strany zájemce o úvěr, jsou „blokované“ peníze použity pro poskytnutí úvěru. Jakmile jsou peníze zainvestovány, obdržíte potvrzení o investici. Následně jsou na investorský účet připisovány vaše výnosy z investice, zpravidla ve formě pravidelné měsíční renty. V době splatnosti úvěru je vyplacena celá jistina (tzn. celá investovaná částka). 

V případě, že se nepodaří získat od investorů dostatek peněz na poskytnutí půjčky, zůstanou peníze na vašem investorském účtu a jsou k dispozici pro další investice. 

Proč investovat do půjček?

Při investování do půjček na platformě ROIER získáváte předem známý výnos. Hodnota investice tedy není volatilní jako například akcie, podílové fondy či ETF. Výnosy jsou zpravidla vypláceny formou měsíční renty a připisované výnosy je možné znovu reinvestovat a získat tak další peníze navíc.  

Výhodou investic do půjček na platformě ROIER je kvalitní zajištění. Půjčky jsou vždy zajištěny zástavním právem k nemovitosti (pozn. LTV max. 70 %), což přispívá k vyšší bezpečnosti investice. V případě nesplacení půjčky je nemovitost v zástavě zpeněžena a výnos z prodeje je využit k úhradě pohledávek jednotlivých investorů. Všem uživatelům platformy ROIER bylo ke dnešnímu dni navráceno 100 % jejich investic. Začněte investovat i vy - ZDE.

Všechny články