Miliardy dolarů se rozplynuly, stejně jako sen o nezávislém kryptu

V posledních týdnech se vypařila velká část hodnoty kryptoměn stejně jako iluze o tržní autonomnosti a nezávislosti celého decentralizovaného systému.

V posledních týdnech se vypařila velká část hodnoty kryptoměn stejně jako iluze o tržní autonomnosti a nezávislosti celého decentralizovaného systému. Sešup celého krypto trhu odstartoval pád měny Terra, která byla s pomocí speciálního algoritmu pevně vázaná na hodnotu amerického dolaru v poměru jedna ku jedné. Tato měna přes noc odepsala více než 98 % své hodnoty a postupně se z 1 dolaru propadla až na 0,04 dolaru. Tržní kapitalizace Terry se rázem smrskla ze 40 miliard na 500 milionů. 

Krypto trh zachvátila panika, které rozhodně nepomohlo ani to, že jedna z největších kryptoměnových burz Binance na nějakou dobu pozastavila možnost prodeje Terry, což spoustě investorům znemožnilo odprodat své pozice a zachránit alespoň nějakou hodnotu investovaných peněz.

Tato událost, silně podpořená všeobecně negativní náladou na akciových trzích, vedla k masivnímu výprodeji i dalších měn. Například nejznámější měna Bitcoin spadla na hodnotu lehce nad 25 000 dolarů, což byla její nejnižší hodnota od prosince 2020.

Zdroj: https://coinmarketcap.com/cs/currencies/bitcoin/

Do jaké míry šlo v případě pádu Terry o spekulativní útok nebo atak na ekosystém měny není jisté. Je však evidentní, že výrazné ochlazení na trhu s kryptem jde také ruku v ruce s negativním sentimentem na akciových a finančních trzích. Investoři, a zejména ti méně zkušení, kteří se vezli na módní krypto vlně, se jednoho rána probudili ze snu o nezávislém a decentralizovaném aktivu, které není závislé na globálních ekonomických ukazatelích a které žije vlastním životem, přičemž míří na měsíc a dál.

Krypto pochopitelně sledujeme, i když je to spíše ze zvědavosti. Všem investorům do krypta však držíme palce a nepřejeme si nic jiného, než aby trh opět nabral ztracené obrátky a vrátil investorům jejich hodnotu. 

Pokud jste v situaci, kdy jste při investici do krypta přišli v lepším případě jen o nervy a v horším případě o peníze nebo prostě dlouhodobě vyhledáváte stabilnější investice, můžete zvážit investování do diverzifikovaného portfolia nemovitostí v platformě ROIER. Všechny investice jsou zajištěné samotnými nemovitostmi a pravidelně platící nájemníci vám mohou generovat atraktivní rentu vyplácenou každý měsíc přímo na váš účet. 

Pro aktuální investiční příležitosti navštivte tuto stránku a pokud vás zajímá, jak investování do nemovitostí na ROIERu funguje, mrkněte sem.

Všechny články