Jak bezpečné a výhodné platit v zahraničí

Plánujete dovolenou v zahraničí a zabýváte se otázkou, jaké způsoby platby jsou pro vás z hlediska kurzů a poplatků nejvýhodnější?

Plánujete dovolenou v zahraničí a zabýváte se otázkou, jaké způsoby platby jsou pro vás z hlediska kurzů a poplatků nejvýhodnější a které varianty jsou nejbezpečnější? Připravili jsme pro vás článek s těmi nejdůležitějšími informacemi, které vám při řešení těchto otázek pomohou.

Platební karty

Platba kartou je v dnešní době už ve většině zemí naprostý standard. Pokud se vydáváte zejména do zemí EU, může se vám stát, že hotovost už vůbec nebudete potřebovat. V tomto trendu paradoxně pomohl covid, který urychlil implementaci bezhotovostních plateb i v místech, kde to ještě před pár lety nebylo běžné. Spousta z nás má navíc platební kartu v telefonu, takže odpadá starost nosit s sebou všude peněženku a pohodlně si při večerní vycházce do restaurace vystačíte s mobilem. Pokud o něj nedejbože přijdete nebo ho odnese moře, zbyde vám klasická platební karta coby záložní varianta

Platit u obchodníků debetní nebo kreditní kartou má výhod více. Například nemusíte tolik řešit aktuální kurz. Při platbách totiž získáváte výhodnější kurz z daného dne, což většinou vychází lépe než směňovat peníze v bance či směnárně. Transakce u obchodníků jsou v drtivé většině případů zdarma a nebývá zde účtován žádný mimořádný poplatek. Pokud máte účet u více bank, doporučujeme předem porovnat, která z nich nabízí nejvýhodnější směnný kurz měny, kterou na dovolené budete potřebovat, a platit především kartou této banky.

Pokud vám jde o extrémní bezpečnost, můžete využít dočasnou kartu neboli takzvanou virtuální platební kartu. Tato karta je jednorázová a nemá fyzickou podobu. Použijete ji tedy pouze při platbách svým mobilním telefonem. Takovou kartu u nás nabízí například Česká spořitelna nebo aplikace Revolut. Toto řešení vás může zachránit i v případě, že byste svou fyzickou kartu ztratili. Pro zřízení virtuální platební karty vám stačí pouze aplikace dané banky nebo jiného poskytovatele a připojení na internet. 

Jestliže se chystáte na dovolenou do exotičtější destinace, určitě neztratíte nic tím, když si karty vezmete dvě, ideálně jednu Visa a druhou Mastercard.

Zmíněná aplikace Revolut má mimochodem velmi výhodné převodní kurzy mezi měnami, a to dokonce výhodnější než u většiny bank, protože využívá takzvaný mezibankovní kurz. Aplikace funguje tak, že si do ní převedete své peníze, což trvá pár vteřin, protože takovýto převod je vlastně platba vaší standardní kartou. Následně si peníze v rámci aplikace můžete s výhodným kurzem převést na zvolenou měnu. V reálu to pak znamená, že v dané zemi skutečně platíte lokální měnou. Revolut má tento převod zdarma. Dejte si jen pozor, zda převod provádíte ve všední den. Kvůli zavřeným bankám je o víkendu účtován za směnu mírný poplatek.

Pozor na Dynamic Currency Conversion neboli DCC!

Služba DCC vám může na zasloužené dovolené přinést nepříjemné překvapení v podobě nevýhodné karetní transakce, což se může týkat platby kartou i výběru z bankomatu. DCC vám může bankomat nebo platební terminál nabídnout v případě, že platíte odlišnou měnou, než jakou disponuje váš účet. V praxi to vypadá tak, že vám jsou na displeji nabídnuty dvě možnosti: platba v zahraniční měně a platba v českých korunách. Může se to zdát paradoxní, ale platbu v českých korunách odmítněte a zvolte platbu v zahraniční měně. Směna české koruny bude totiž ve většině případů velmi nevýhodná. Proti této službě dokonce varovalo i české Ministerstvo financí zde.

Některé banky nově nabízejí možnost si DCC u své karty předem blokovat, můžete si tak dovolenkový život usnadnit a jednoduše vědět, že tato záludnost vás v zahraničí neohrožuje.

Hotovost

Jakkoli je dnes běžné platit téměř všude na světě kartou, je i tak chytré si s sebou pro všechny případy vzít nějaké valuty, tedy cizí měnu. V takovém případě si zjistěte, kde danou měnu koupíte nejvýhodněji. Některé měny je výhodnější koupit ve směnárně, jiné zase v bance. U některých měn zase stačí zajít k bankomatu po příjezdu do dané země. Velmi výhodné kurzy nabízí třeba virtuální směnárna Roklen FX. Pokud navštívíte fyzickou směnárnu, vždy se nejprve zeptejte, kolik peněz při své směně reálně dostanete. Toto udělejte ideálně dřív, než své peníze pustíte z ruky a podáte je někomu za přepážkou. Ačkoliv se spousta směnáren tváří velmi transparentně a chlubí se nulovými poplatky, jejich kurz může být nastaven extrémně nevýhodně

Pokud se chystáte na dovolenou do exotických destinací a zjistíte, že v ČR není možné takovou měnu sehnat, je dobré vzít si s sebou na cestu krom platební karty také jinou měnu, skrze kterou nakoupíte valuty v dané zemi. Například při cestování do Asie je takovým vhodným prostředkem americký dolar

Mimochodem, věděli jste, že MasterCard má zablokované platební karty v zemích na sankčním seznamu USA? Mezi tyto země patří Írán, KLDR, Súdán a Sýrie. Visa tyto země neblokuje. 

A ještě jedna rada na závěr. U nás máme tendenci zaměňovat pojmy debetní a kreditní karta. V zahraničí to ale může být podstatný rozdíl. Například v USA se vám velmi jednoduše stane, že s klasickou debetní kartou, tedy kartou, na které jsou vaše peníze, nezaplatíte v hotelu nebo v autopůjčovně. Pokud bude vyžadována kreditní karta, myslí se tím skutečně karta, na které máte bankovní kredit čili peníze banky. Do USA určitě cestujte s kreditkou.

Doufáme, že vám naše tipy přijdou vhod. Přejeme vám šťastnou cestu, ať už se vydáte kamkoliv, spoustu zážitků a hlavně bezpečný návrat. A pokud teprve přemýšlíte nad tím, kam se vydat, zkuste své úspory zainvestovat do naší platformy, která vám může na pěknou dovolenou jednoduše vydělat. Začněte investovat ještě dnes.

Všechny články