Čtyři klíčové otázky pro CEO ROIERu na začátek roku 2023

Pro rok 2023 zůstávám optimistou, a to i přesto, že očekáváme kontrakci v ekonomice a inflace nadále nutí ČNB držet úrokové sazby vysoko.

David Bystrzycki je CEO a jedním ze dvou zakladatelů investiční platformy ROIER. Toto je jeho bilance roku 2022 a očekávání od roku 2023.

Co jsou pro tebe největší úspěchy ROIERu v roce 2022?

V loňském roce se nám podařilo dodávat našim investorům bezpečný a stabilní výnos. Na investičních úrocích jsme vyplatili miliony korun s tím, že veškeré závazky námi úvěrovaných subjektů byly a nadále jsou plně dodržovány. Krom toho se podařilo zafinancovat 100 % vystavených portfolií a proměnit všechny nabídnuté nemovitosti ve výnosnou investici.

Díky zpětné vazbě a přáním našich investorů jsme zavedli nabídku krátkodobých portfolií s výnosem 10,1 % p. a. Zároveň jsme i nadále nabízeli investice do standardních dlouhodobých portfolií. Těší mě taky, že se nám podařilo vybudovat stabilní tým, který se o ROIER stará a bude ho posouvat dále i v roce letošním.

Rok 2022 byl velmi divoký. Eufemisticky řečeno... Jaké největší výzvě jste čelili v ROIERu?

I pro nás byla velkou výzvou rostoucí inflace a s ní spojené zvyšování sazeb České národní banky. Na tento vývoj trhu jsme ale zvládli reagovat a s rostoucí sazbou PRIBOR jsme byli schopni zvyšovat také výnosy u nových portfolií. Což naši investoři ocenili.

Máš obavy z toho, jak bude vypadat rok 2023?

Pro rok 2023 zůstávám optimistou, a to i přesto, že očekáváme kontrakci v ekonomice a inflace nadále nutí ČNB držet úrokové sazby vysoko, a tím ochlazovat poptávku po nemovitostech. Naše projekty jsou zajištěné s dostatečným diskontem a většinou mimo území hlavního města, kde se zdá tlak na trh s nemovitostmi být největší.

V čem tedy přesně spočívá to tvé optimistické vidění dalšího vývoje?

Věřím, že zaměstnanost zůstane i nadále silná, inflace klesne a ČNB nebude dále zvyšovat sazby. Banky zůstanou obezřetnější s poskytováním úvěrů, což vytváří dobré možnosti pro subjekty jako je ROIER. Nabídka projektů k nebankovnímu financování bude vysoká a my budeme mít z čeho vybírat nemovitosti pro naše portfolia.

K dalším měsícům roku 2023 tedy hledím s očekáváním zajímavých výzev pro svůj tým, potažmo i lepší nabídky pro naše investory.

Všechny články