3 reálné příběhy o zhodnocení na platformě ROIER

Vybrali jsme si pro vás tři reálné příklady, které na datech našich skutečných investorů ukazují míru a způsob jejich zhodnocení.

V tomto článku bychom vám rádi ukázali, jakým způsobem můžete zhodnotit své peníze prostřednictvím investice na platformě ROIER. Vybrali jsme si pro vás tři reálné příklady, které na datech našich skutečných investorů ukazují míru a způsob jejich zhodnocení.

Investor Adam měl k dispozici 500 000 Kč, které mu na jeho účtu zbytečně znehodnocovala inflace. Rozhodl se je proto investovat do krátkodobého půlročního portfolia s výnosem 5,9 % p. a., aby měl své peníze relativně brzy zase k dispozici a mohl se rozhodnout, co s nimi dál. Investici s námi uzavřel 12. února a hned od následujícího měsíce začal inkasovat rentu 2 458 Kč měsíčně. Zhodnocování jeho peněz bylo ukončeno 12. srpna a celkově mu tato investice za pouhý půlrok vydělala 14 750 Kč. Nakonec mu bude 31. srpna vrácena investiční jistina a náš investor Adam se tak bude moci rozhodnout, zda své peníze (případně jejich část) vloží do dalšího portfolia, nebo zda je použije na něco úplně jiného.

Obdobný příklad můžeme demonstrovat na investorovi Bedřichovi. Ten vložil své peníze do totožného portfolia 28. února a konkrétně šlo o částku 250 000 Kč. Taková investice mu celkově vynese 7 375 Kč, což měsíčně dělá 1 229 Kč. Investice bude ukončená po půl roce, tedy 28. srpna, a hned 31. srpna dojde k navrácení původní jistiny.

Zajímavý je příklad našeho investora Ctirada, který do portfolia vstoupil až 4. března se svou stotisícikorunovou investicí. Tento investor začal své peníze zhodnocovat rentou 491 Kč měsíčně, ale jeho úročení započalo s téměř měsíčním zpožděním oproti prvnímu investorovi, který do portfolia vložil své peníze už 12. února. Ctirad totiž investoval až v březnu, kdy bylo portfolio již aktivní a Adamovi i Bedřichovi již generovalo rentu. Z toho důvodu skončí investice Ctirada v podstatě předčasně nikoliv po šesti, ale už po pěti měsících a 22 dnech, a to 30. srpna, přičemž hned 31. srpna mu bude vrácena jistina. Standardně by zhodnocení bylo počítáno poměrem dnů z měsíce, po které ještě bylo aktivní, k celkovému měsíčnímu zhodnocení. I přesto ale tomuto investorovi doplatíme úroky ve výši jedné měsíční renty (491 Kč). Tento investor tak nebude tratit na svém pozdějším vstupu do investičního portfolia a jeho měsíční zpoždění bude kompenzováno přímo ROIERem.

Věříme, že tyto ilustrační příklady vycházející z reálných dat vám umožní lépe nahlédnout do způsobu úročení investic na platformě ROIER.

Jak si můžete reálné výnosy svých investic vždy spočítat, a to i u investic kratších než jeden rok?

Vzorec je jednoduchý:

Celkový výnos = výše vaší investice * výše úročení / 100 / 12 * počet měsíců, na které investujete

Měsíční renta = výše vaší investice * výše úročení / 100 / 12

A co vy, jaké jsou vaše investiční plány? Pokud hodláte investovat do půjček zajištěných nemovitostmi na ROIERu, zkuste si spočítat svůj modelový výnos zde nebo se podívejte na aktuální investiční příležitosti zde.

Všechny články