Úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů čeká propad. Jak si zajistit dvouciferný výnos?

‍Připravte se na rychlý pokles úrokových sazeb na spořicích i termínovaných vkladech. Kam přesunout úspory a jak si udržet atraktivní výnos?

Připravte se na rychlý pokles úrokových sazeb na spořicích i termínovaných vkladech. V závěru roku 2024 se sazby mohou dostat pod hranici tří procent. Kam přesunout úspory a jak si udržet atraktivní výnos?

V roce 2022 zaznamenaly spořicí účty a termínované vklady comeback. Úročení vkladů na těchto účtech během krátké chvíle vystoupalo až nad hranici šesti procent. Úspory Čechů se daly do pohybu a z běžných účtů zamířily na výnosnější spořicí či termínované účty bank a družstevních záložen. V letošním roce ovšem přijde obrat. Banky sazby výrazně sníží, a proto je nyní nejvyšší čas přesunout úspory do lépe úročených aktiv. 

ČNB odstartovala pokles sazeb

Úročení na spořičích a termínovaných účtech se odvíjí od nastavení základních úrokových sazeb vyhlašovaných Českou národní bankou. Celý předchozí rok a půl se klíčová dvoutýdenní repo sazba držela na 7 %. V tu dobu nabízely nejlépe úročené spořicí a termínované účty roční úrok přes 6 %. 

Od prosince loňského roku do letošního března ČNB snižovala sazby celkem třikrát. Aktuálně je dvoutýdenní repo sazba na úrovni 5,75 % a další snížení je na spadnutí. Cenová hladina v Česku se totiž dostala na požadovaný inflační cíl centrální banky, a proto lze v následujících měsících očekávat další postupné snižování sazeb. 

Nejrychleji klesají úroky u termínovaných vkladů

První velké banky již reagují na pokles sazeb ČNB a upravují své sazebníky. Aktuálně nejvíce klesá úročení termínovaných vkladů na 12 měsíců. Zde se roční sazby nejčastěji pohybují v rozmezí 3,5 až 4 %. 

Úročení na spořicích účtech se prozatím nijak zásadně nemění a případné úpravy jsou jen v řádu desetin procenta. Nejlépe úročené spořicí účty dnes najdete zejména u menších bank a stále je možné dosáhnout na úrok přes 6 % ročně. Sazby na spořicích účtech ovšem mohou banky kdykoliv snížit a brzy to také udělají. V závěru roku se již budou zřejmě pohybovat v blízkosti 3 %. 

Kam přesunout úspory?

Pokud požadujete pevný výnos, budou pro vás zajímavou alternativou spořicích produktů investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi. Nabídka těchto investic je k dispozici na naší online platformě ROIER. Aktuálně dosahuje výnos u investic do úvěrů 10,1 % p.a. Další peníze navíc získáte při využití jarního bonusu

Úroková sazba je až do splatnosti úvěru fixní. Nezáleží tedy na tom, jak se budou vyvíjet sazby centrální banky či úročení vkladů u bank či družstevních záložen. Výhodou také je, že dopředu víte, kolik na investici celkem vyděláte. Každý měsíc obdržíte poměrnou část úroku a v době splatnosti se vám navrátí celá jistina (tzn. investovaná částka). 

O kolik více vyděláte při přesunutí úspor ze spořicího účtu do investic na ROIERu si spočítáte velmi jednoduše. Předpokládejme, že úročení na spořicím účtu bude v následujícím období v průměru 2,5 % p.a. Investice do úvěru zajištěného nemovitosti nabízí úrok 10,1 % p.a. O kolik více vyděláte? 

_________                                          ROIER                        Spořicí účet

Výše investice/vkladu:                  100 000 Kč                    100 000 Kč

Výše úroku (p.a.):                            10,1 %                              2,5 %

Celkový výnos:                                20 200 Kč                      5 122 Kč*

Rozdíl: 15 078 Kč

Poznámka: * složené úročení

Výhody investic do úvěrů 

Investování do úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitostmi je velmi bezpečné. Hodnota nemovitosti v zástavě je totiž vždy vyšší než poskytnutý úvěr (pozn. LTV je maximálně 70 %). V případě, že vymáhání dlužné částky bylo neúspěšné a úvěr nebyl řádně splacen, dochází k prodeji nemovitosti a získané peníze jsou použity k uspokojení pohledávek investorů. K této situaci ovšem dochází jen zcela výjimečně. Aktuálně bylo na platformě ROIER splaceno 100 % úvěrů.  

Při využívání platformy ROIER se nemusíte obávat ani zbytečných poplatků. Založení i vedení investorského účtu je zdarma. Nezaplatíte ani za realizaci jednotlivých investic či převody finančních prostředků. K výběru investic slouží jednoduchá aplikace. Investovat tedy můžete z pohodlí domova či kanceláře.

Prohlédněte si ZDE naši nabídku investic.

Všechny články